Bereik meer vrijheid door minder afleiding

Afleiding, wie kent het niet? Eigenlijk wil je aan een belangrijke taak werken, maar je oog valt op een binnenkomend appje. Nu je toch op je telefoon kijkt, kun je direct even je Instagram-feed bekijken en de LinkedIn-updates doornemen. Je stuit daarbij op een interessante post, die je vluchtig doorneemt. Ondertussen popt er een email op van een collega, die je snel beantwoordt. Voor je het weet ben je alweer een half uur verder. Dertig minuten aan waardevolle werktijd verkwanseld! Hoe verminder je de afleiding?

Herover je vrijheid door minder afleiding smartphone Rebelinda

Het is in de huidige tijd, waarin we omringd worden door smartphones, apps en notificaties niet makkelijk om je aandacht te houden bij een boek, lang krantenartikel of geconcentreerd te blijven werken. Uit onderzoek blijkt dat de meesten van ons binnen 6 seconden op een email reageren. Het beantwoorden neemt ongeveer 1,5 minuut in beslag. Het opnieuw focussen op je taak kost ruim een minuut. Het is dan ook niet verbazingwekkend, dat als we elke 5 minuten gestoord worden door email, het afhandelen van de oorspronkelijke taak ongeveer 33% langer duurt dan zonder interrupties door email. Ook de smartphone vormt een bron van afleiding. Een onderzoek uit 2017 toont aan dat zelfs als het je lukt om zonder op je smartphone te kijken aan een taak te werken, alleen al de nabijheid van de smartphone leidt tot afname van de cognitieve capaciteit.
Is afleiding dan altijd erg? Soms is het stiekem juist wel lekker om een taakje waar je geen zin in hebt even uit te stellen. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn, dat niemand zich na uren als een zombie door Instagram gescrold te hebben, een gelukkiger mens voelt.

Het is te makkelijk om technologie de schuld te geven van afleiding

De dwangmatige neiging om verpozing te zoeken is zo oud als de mensheid zelf en komt voort uit onze begrijpelijke tegenzin om ons eigen leven kordaat onder ogen te zien.

Damon Young, 2006

Het voelt natuurlijk wel lekker om de schuld voor al die verkwanselde tijd te leggen bij de bedrijven die technologieën ontwikkelen en onze aandacht vermarkten. Maar dat is iets te simpel gedacht. Damon Young, een Australische publieksfilosoof, beschrijft in zijn boek ‘Afleiding’, dat afleiding van alle tijden is. Hoewel we ons niet van de technologie kunnen bevrijden, als we dat al zouden willen, zijn we wel in staat om de grenzen te bepalen. Het is tenslotte aan ons om te bepalen of we ons overgeven aan het bingewatchen op Youtube of iets anders gaan doen. Daarbij heeft technologie ook genoeg voordelen. Het is aan ons om die technologie vóór ons te laten werken, in plaats van tegen ons.
Cal Newport, schrijver van het boek ‘Digitaal Minimalisme‘, adviseerde zijn lezers om een 30 dagen lange digitale detox te doen door alle apps van de telefoon te verwijderen en offline te blijven. Na een maand mochten deelnemers de apps die ze daadwerkelijk gemist hadden weer terug op hun telefoon zetten. Op die manier werden ze niet langer geleefd door apps die niets bijdroegen. Daarbij (her)ontdekten veel deelnemers offline activiteiten die veel meer genoegdoening schonken dan het gebruik van internet of smartphone.

Vrijheid om je leven vorm te geven

Damon Young stelt in zijn boek, dat afleiding het tegenovergestelde is van vrijheid. De vrijheid om een leven te leiden, waarin we niet voortdurend op de vlucht zijn voor onszelf en de wereld, maar serieus de uitdaging van het bestaan aangaan. De uitdaging om in de tijd die we hebben iets, en niet zomaar iets te ‘zijn’. Hoe heroveren we onze vrijheid? Young definieert vrijheid niet als een recht, maar als het vermogen om je leven geduldig en op creatieve wijze op jouw manier vorm te geven. Nietzsche had hiervoor een interessante formule: “een ja, een nee, een rechte lijn, een doel.” Als je onderzoekt wat waarde heeft voor jou, wat je versterkt en verrijkt in dit leven en daar je aandacht op richt, bereik je wat je vrijheid zou kunnen noemen. Je laat je niet langer afleiden en bent gefocust op die dingen die meerwaarde bieden. Ben je bijvoorbeeld goed in schrijven en wil je graag een boek publiceren over een voor jou waardevol onderwerp? Maak dan keuzes, stel een plan op en voer het uit. Denk je door je werk in je vrijheid belemmerd te worden om dat boek te schrijven? Dat hoeft niet als je werk ziet als middel om je zekerheid te verschaffen, waardoor je de ruimte hebt op een rijtje te zetten waar je behoeften liggen en de mogelijkheden kunt ontwikkelen om die te bevredigen. Daarbij biedt werk je vrije uren om hier zonder afleiding aan te werken.

Drie tips voor minder afleiding

  1. Begrens je schermtijd
    Stel bijvoorbeeld elke vrijdagavond in als schermvrije avond. Geen telefoons, laptops, tablets of televisie. Doe dit ook standaard een uur voor het slapengaan. Doe in plaats daarvan andere activiteiten. Lees bijvoorbeeld een boek, of ga lekker wandelen of sporten. Creëer dingen! Schrijf je eigen blogs of verhalen (met pen en papier) of ga schilderen. Of gebruik de tijd voor stilte en mediatie.
  2. Verminder de tijd die je aan email besteed
    Zet op je laptop en telefoon alle notificaties uit en plan vaste momenten om je email te verwerken. Blok bijvoorbeeld drie keer per dag een half uur, in de ochtend, vlak na de lunch en aan het eind van de dag. Zo kun je met meer aandacht aan je taken werken en je werktijd efficiënter gebruiken.
  3. Verminder het aantal apps op je telefoon
    Deactiveer alle apps op je telefoon gedurende een week. Welke apps mis je en welke eigenlijk helemaal niet? Zet de apps die je mist na een week weer terug op je telefoon. Dat kan bijvoorbeeld Twitter zijn, omdat sommige accounts je inspiratie bieden voor je blog. Of LinkedIn om op de hoogte te kunnen blijven van relevante werkgerelateerde informatie. Laat de apps op die manier voor jou werken en elimineer de afleidende apps uit je leven.

Hoe weersta jij de afleiding?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *