Hoe bereik je financiële vrijheid?

Ik zal de laatste zijn die zegt dat werken niet leuk is en zingevend kan zijn. Maar er zit natuurlijk een groot verschil in moeten werken of mogen werken. Dingen moeten is nooit leuk. De meeste mensen (die ik ken in ieder geval) moeten werken. Ze hebben geen keus. De hypotheek moet ergens van betaald worden, de auto heeft benzine nodig en een gevulde koelkast verhoogt de overlevingskansen van een gezin aanzienlijk. Hoe tof zou het zijn als werken daadwerkelijk een keuze zou worden en je financiële vrijheid zou ervaren?

Klinkt dat niet te mooi om waar te zijn?

Financiële vrijheid Rebelinda

Misschien wel, maar met name in Amerika zijn er veel mensen te vinden die het bewijs vormen dat het écht kan. FIRE is een beweging die in Amerika ontstaan is. Het staat voor Financial Independence Retire Early. Door zoveel mogelijk van je inkomen te sparen en breed gespreid te beleggen bereiken sommigen daarmee hun pensioen ruim voor de leeftijd van 67 jaar. Via diverse Amerikaanse blogs en vlogs kun je volgen hoe ze dat voor elkaar krijgen. Neem bijvoorbeeld Mr. Money Mustache, de Amerikaan die aan de basis stond van FIRE en die rond zijn 30ste met pensioen gegaan is. Zijn recept? Een flink goedkopere levensstijl dan de doorsnee Amerikaan, beleggen in indexfondsen en huizen opkopen en verhuren. Een ander inspirerend voorbeeld is het gezin van Our Rich Journey. Met ongeveer hetzelfde recept als Mr. Money Mustache konden pa en ma vorig jaar met 39 jaar stoppen met werken en zijn ze met hun gezin verkast naar Portugal.

Kun je in Nederland ook financiële vrijheid bereiken?

Zeker! Hoewel er natuurlijk grote verschillen bestaan tussen Amerika en Nederland als het gaat om beleggen en het belastingstelsel, zijn er ook hier inspirerende voorbeelden te vinden. Oeds-Jan Postma bijvoorbeeld schreef een boek over zijn weg naar financiële vrijheid: Miljonair met een gewone baan; stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk. Hij legt onder andere uit hoe je ook in de Nederlandse situatie ver kunt komen met indexbeleggen.

Ik vind de weg naar financiële vrijheid erg aansprekend.

Daarom probeer ik door het lezen van boeken en blogs en het kijken van vlogs meer te leren over dit onderwerp en ze in mijn leven toe te passen. Daarover zal ik regelmatig iets delen op deze website. Ook vind ik het leuk om na te denken over hoe ik mijn leven dan zou vormgeven. Ik zou zeker niet helemaal stoppen met werken, maar wel mijn uren terugschroeven. In plaats daarvan misschien wel meer vrijwilligerswerk doen, vaker een mooie reis maken of eindelijk die bestseller schrijven. Door hierover te dromen, ontdek je ook meteen wat écht belangrijk is in je leven en waar je passie ligt.

Wat zou jij doen als je financiële vrijheid zou hebben?

Misschien zijn er hobby’s of projecten waar je nu geen tijd voor hebt, die je zou willen oppakken. Of wil je verhuizen naar de andere kant van de wereld? Deel ze in de comments!

1 reactie op “Hoe bereik je financiële vrijheid?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *