Waarom multitasken juist wél een goed idee is

Multitasken is niet goed voor je. Dat is een gegeven. We leren het van diverse productiviteitsgoeroes, zoals Mark Tigchelaar en Cal Newport. Zij zeggen: het is beter om je te focussen op één taak of project, dan continu te switchen tussen allerlei werkzaamheden. Maar is dat wel altijd zo? Een lichtend voorbeeld in het multitasken is de bekende onderzoeker Charles Darwin. Hij besteedde zijn leven aan het onderzoeken van diverse onderwerpen: van de evolutie, tot koraalriffen tot het leven van de aardworm. Zijn inzichten hebben de manier van kijken naar de wereld diepgaand veranderd. Misschien had hij geen succes ondanks, maar juist dankzij al die verschillende projecten.

Help, we zijn vastgelopen

We kennen allemaal het vervelende gevoel als je vastloopt in een taak of project. Vaak word je dan verleid om gedachteloos door de LinkedIn-feed te scrollen of de headlines van NOS te bekijken. Je kunt je hoofd er niet meer bij houden. Aan het eind van de dag voel je je onbevredigd en schuldig, omdat je geen enkele vooruitgang geboekt hebt.
De gewenste resultaten in de organisatie lijken niet goed van de grond te komen. Daarom besluit het managementteam dat er dedicated teams nodig zijn. Dedicated betekent dat de betreffende teamleden niet zomaar aansluiten bij een projectgroep, maar dat vol overgave doen. Ze krijgen de tijd en ruimte om zich op één project te storten en daar in een afgebakende periode verblindende resultaten in te boeken. Het gevaar bij dergelijke superlatieven is natuurlijk altijd dat zowel proces als resultaat dreigen tegen te vallen. Zo kan de mate van overgave van teamleden soms wat tekortschieten. En in de praktijk blijven meerdere taken/klanten/projecten om de aandacht van de medewerker strijden, waardoor veel minder uren overblijven voor het beoogde project. Weg focus en resultaat.

Slow-motion multitasking als oplossing

Maar hoe moet het dan wel? Misschien ligt de oplossing in het door econoom en schrijver Tim Harford geïntroduceerde begrip slow-motion multitasking. Eveneens een Engelse term, en daardoor bijzonder kansrijk om door organisaties in het hart te worden gesloten. In normaal Nederlands spreken we van het beheren van diverse projecten op hetzelfde moment, waarbij je, afhankelijk van de situatie of je gesteldheid, je aandacht verlegt van het ene naar het andere project. Het heeft niets te maken met om de paar seconden switchen tussen een notitie, e-mail, telefoontje of PowerPoint. Ook ga je je tijd niet verdoen met scrollen door je timeline. Nee, als je op project 1 vastloopt ga je gewoon rustig aan de slag met project 2 of 3. Als je vervolgens bezig bent, kom je vaak iets tegen dat een oplossing blijkt te zijn voor het eerdere project. Kruisbestuiving dus! Google heeft voor deze broodnodige kruisbestuiving daarom ingevoerd dat medewerkers 20 procent van hun werktijd mogen besteden aan eigen projecten. Volgens zeggen zijn daar succesvolle zaken als Gmail en AdSense uit voortgekomen.

Kruisbestuiving tussen werkprojecten en projecten die je er in je vrije tijd op nahoudt ligt misschien minder voor de hand. De kans erop is echter net zo groot. Innovatieve oplossingen ontstaan namelijk vaak als ideeën uit de ene context ergens anders worden toegepast. Einstein zei niet voor niets dat we een probleem niet kunnen oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. Ik weet nog niet precies tot welke Eureka-momenten het schrijven van deze blog, mijn studie of mijn vertaalbureau in wording zal leiden, maar als het zover is laat ik het je weten.

Projecten de tijd geven  

Slow-motion multitasking vraagt niet alleen om een brede interesse, meer intuïtief werken en een minder planmatige aanpak. Het vraagt ook om tijd. Het bekendste boek van Darwin, The Origin of Species, kostte hem meer dan dertig jaar. Het is wellicht niet altijd mogelijk, wenselijk en ook niet nodig om dertig jaar over een project te doen. Maar het kan wel helpen om bepaalde projecten te laten rijpen als een goede wijn. Darwin laat zien dat de kans groot is dat je carrière zich succesvol kan evolueren als je zowel het focus- als het snelheidsdenken los kunt laten.

Ben jij al toe aan het slow-motion multitasken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *