blogberichten - WORKFLOW

Sinterklaas gedicht thuiswerken

Sinterblog voor de thuiswerker

Voor de Sint is het dit jaar weer flink flexibel zijnWant ook voor hem is corona niet bepaald fijn.Speciale aandacht schenkt hij dit jaar aan een bepaald soort mensenomdat die een heel specifiek soort cadeau wensen.Deze groep staat ook wel onder de noemer “thuiswerker” bekenden wordt met name getypeerd door een gebrek aan zorgtalent.In deze … Sinterblog voor de thuiswerker Lees verder »

sabbatical als symptoom van deze tijd Rebelinda

De sabbatical als symptoom van deze tijd

Ze zit aan de keukentafel, haar gerimpelde handen rustend op de kruiswoordpuzzel in de krant. Die handen waren vroeger altijd bezig. ´s Ochtends vroeg stond oma al in de keuken om een warm middagmaal te bereiden. Dan afwassen en de moestuin in. De geoogste groenten werden zorgvuldig geweckt. De kelder stond dan ook vol met … De sabbatical als symptoom van deze tijd Lees verder »

Aanpassen of rebelleren werknemer Rebelinda

Aanpassen of rebelleren? Wat doet de ideale werknemer?

“Wat vind je belangrijker? IQ of EQ?” Deze vraag kreeg een topmanager die nieuw was in het bedrijf tijdens een interview voorgeschoteld.“Geen van beiden”, antwoordde de topmanager. AQ, het adaptibility quotiënt is wat in de huidige tijd het belangrijkste is.”Daniel Goleman kwam in 2006 tot het inzicht dat de mate waarin je empathisch en sociaal … Aanpassen of rebelleren? Wat doet de ideale werknemer? Lees verder »

vrouwenquotum mannelijke hoepels deeltijdprinsesjes rebelinda

Over het vrouwenquotum, deeltijdprinsesjes en mannelijke hoepels

Het was afgelopen week Diversity Day. Bedrijven organiseren op die dag activiteiten om aandacht te vragen voor de kracht van diversiteit. In dat kader nam ik deel aan een inclusion walk. In gewoon Nederlands betekende het dat ik ging wandelen met een collega die er andere opvattingen op nahield dan ik. In de praktijk viel … Over het vrouwenquotum, deeltijdprinsesjes en mannelijke hoepels Lees verder »

Werkgeluk of werkleed Rebelinda

Werkgeluk of werkleed?

wat was ik gelukkig in de Week van het werkgeluktoevallig in die weeknagenietend met mijn collega´s met wie ik samen in 48 uur555 kilometer heb afgelegdtijdens een event dat onbedoeld staat voor alles wat nodig isom werkgeluk te ervarenvoor iedereen die niet vanzelfsprekend geluk ervaart en tochkrachtig is in kwetsbaarheid ik moet echter bekennen: dergelijke … Werkgeluk of werkleed? Lees verder »

Een betere wereld begint bij de ander Socialrun Rebelinda

Een betere wereld begint bij de ander

Wie ben ik en hoe kom ik tot een betere versie van mezelf? Zodra ik begon met werken, stonden deze vragen centraal. Met behulp van Management Drives kwam ik tot het inzicht dat ik groen (mensen verbinden), geel (analyseren) en blauw (structureren) ben. Volgens de Belbin-test ben ik een brononderzoeker (hartelijk en nieuwsgierig) en plant … Een betere wereld begint bij de ander Lees verder »

Bore-out: als niet drukte, maar verveling het probleem is Rebelinda

bore-out: als niet drukte, maar verveling het probleem is

Ik werkte welgeteld één dag in een koekjesfabriek aan de lopende band. Het was mijn taak om zakjes met koekjes te vullen, in elk zakje 12 stuks. De eerste 5 minuten ging dat best goed. Daarna begonnen mijn hersenen alarmsignalen uit te zenden: “Mayday, mayday, meer variatie aub!” Zo gezegd, zo gedaan. Ik vulde een … bore-out: als niet drukte, maar verveling het probleem is Lees verder »

De treurnis van vakantiemoeheid Rebelinda

Vakantie in een cultuur van werkverslaving

De vakantieperiode is weer aangebroken. Onze leidinggevenden danken ons voor het harde werken, wensen ons daarom een welverdiende vakantie en hopen dat we op die manier weer even kunnen opladen. Op Twitter deelt een ambitieuze dame dat de opgebouwde stress en vermoeidheid er in de eerste dagen van haar vakantie uitkomen in de vorm van … Vakantie in een cultuur van werkverslaving Lees verder »

Waarom terugkeren naar kantoor hard werken is Rebelinda

Hybride werken is hard werken

De periode van thuiswerken voelde als een lang verblijf in de grot van Plato. Langzaam maar zeker begonnen we te geloven dat het beeldscherm van de laptop de werkelijkheid weerspiegelde, net als de schaduwen op de wand van de grot. Nu worden we gedwongen een stap buiten de grot zetten. We knijpen onze ogen samen … Hybride werken is hard werken Lees verder »

De macht van woorden en verhalen Rebelinda

De macht van woorden en verhalen

Beeldende verhalen doen het vaak beter dan gortdroge feitjes. Van oudsher zijn mensen verhalenvertellers. Zittend rond het kampvuur sloten we als oermens al onze ogen en lieten ons door de verteller meevoeren naar onbekende werelden en spannende avonturen. Dat beeldende verhalen aanspreken is ook in het werkende leven inmiddels bekend. Daar hebben ze de mateloos … De macht van woorden en verhalen Lees verder »

Over passie, ambitie en tevredenheid Rebelinda

Over passie, ambitie en tevredenheid

Maak van je passie je werk, en je hoeft nooit meer een dag in je leven te werken. Word jij ook zo moe van dat soort oneliners? Ik wel. En dat komt omdat het inspeelt op een eeuwig knagende twijfel. Want er is vast iets mis met mij als ik niet elke maandagochtend vol wild … Over passie, ambitie en tevredenheid Lees verder »

De ongezonde kanten van gezond werken Rebelinda

De ongezonde kanten van gezond werken

Gezond werken is, zeker sinds corona, een hot item. Ik zou ondertussen de hele dag door yoga- en Qigong-workshops kunnen volgen en aan diverse wandel- en hardloopchallenges met collega’s mee kunnen doen. Daarnaast word ik verwend met vergadervrije dagen voor de benodigde rust en worden 45-minuten-vergaderingen gepromoot, zodat ik tijd overhoud voor een gezond tussendoortje. … De ongezonde kanten van gezond werken Lees verder »

Het geheime recept voor een werkplek die werkt

Er komt een periode dat we weer terug mogen keren naar kantoor. Proactieve bedrijven bereiden deze terugkeer zo zorgvuldig mogelijk voor door goed na te denken over de inrichting. Een inrichting die recht doet aan de behoefte om elkaar te ontmoeten, te brainstormen en gefocust te werken. De inrichting van de werkplek kent inmiddels een … Het geheime recept voor een werkplek die werkt Lees verder »

Waarom multitasken juist wél een goed idee is

Multitasken is niet goed voor je. Dat is een gegeven. We leren het van diverse productiviteitsgoeroes, zoals Mark Tigchelaar en Cal Newport. Zij zeggen: het is beter om je te focussen op één taak of project, dan continu te switchen tussen allerlei werkzaamheden. Maar is dat wel altijd zo? Een lichtend voorbeeld in het multitasken … Waarom multitasken juist wél een goed idee is Lees verder »

Corona als creativiteitscrisis: 7 tips voor herstel

Ik maak me soms wel eens ernstige zorgen over mijn brein. Mijn angst is dat de hoeveelheid schermtijd die ik tegenwoordig te verduren krijgt leidt tot verschrompeling van mijn hersenen en onomkeerbare schade. Het werken gaat steeds moeizamer. Ook mijn schrijfsels komen soms maar moeizaam tot stand, praktische problemen in huis kan ik niet meer … Corona als creativiteitscrisis: 7 tips voor herstel Lees verder »

Ik werk, dus ik ben?! Rebelinda

Ik werk, dus ik ben?!

Werken, werken, werken. Dat is iets wat een hoop mensen graag schijnen te doen. Ook in deze periode van thuiswerken, waarbij we in principe nóg iets meer vrijheid hebben onze tijd naar eigen behoefte te besteden, blijken we zelfs onze bespaarde reistijd met werk te vullen. Hoe dat komt? We identificeren ons met ons werk. … Ik werk, dus ik ben?! Lees verder »